Značená trasa 1006
Roztoky -> Okoř - 14,5km

Měřeno krokoměrem 13,18km.

Trasa: Roztoky - Tiché úd. - Únětice - Čer. Vůl - Statenice - Vel. Přílepy - Noutonice - Okoř
Oblasti: Kladensko; Praha a okolí
Kategorie: Značené trasy
Start: Roztoky,,nádraží: PID 340
                                      PID 350
            Roztoky u Prahy: t091
                                        M41
Popis trasy: Od nádraží se vydejte po modré turistické značce k Praze, níže můžete projít podjezdem k zámku, u téhož podjezdu pak opusťte hlavní doprava.
Značka spolu se žlutou vede údolím nejprve ulicí, pak doleva k Únětickému potoku a dál pak podél něj, již bez žluté, k restauraci Maxmiliánka, za níž opustíte město a údolím půjdete až na rozcestí pod Alšovou vyhlídkou, za nímž odchází odbočka pěšinkou mírně vpravo nahoru na vyhlídku.
Kousek za vyhlídkou vstoupíte do vesnice Únětice, kde můžete od zastávky po chodníku vystoupit nahoru ke kostelu Nanebevzetí P. Marie.
Kousek za zastávkou hlavní ulici, na niž jste se před chvílí připojili, opusťte a dojděte do Černého Vola, kde můžete na hlavní zkusit najít starou verzi modré (spodem), nebo absolvovat cestu po hlavní silnici nahoru k první odbočce.
Obě varianty se spojí ve vlastních Statenicích, kde nakonec vyjdete na hlavní a hned nad tímto místem vystoupíte na křižovatku s turistickým rozcestím, kde s modrou odbočte doprava a po silnici vyjděte až vysoko nad obec, kde odbočíte na cestu doprava, na Velké Přílepy. Cestou stále rovně můžete zamířit ke kapličce, ale také můžete na okraji vsi sledovat modrou doleva. V prvním případě těsně před dojitím na hlavní silnici jděte doleva spojkou k návsi s kapličkou a odtud po silničce dojděte přímo na rozcestí, kam zleva přijde modrá.
Zde pokračujte doprava po silnici do Noutonic s kostelem sv. Jana Křtitele. Náves projdete po levém okraji a za ní se vydáte vpravo přes železniční přejezd silnicí k Okoři. V serpentýně nezapomeňte použít zkratky, kterou nějaký blbec zapomněl označit (je to příjemná štěrková cesta) a nakonec dojděte k autobusové zastávce, kde už uvidíte i hrad.
Cíl: Okoř: PID 350

Fotky: Praha Z (211-224)

16.2.2008