Značená trasa 0030
Beroun -> Zbečno - 27km

Měřeno krokoměrem 29,17km.

Trasa: Beroun - V Pánvích - Železná - Chyňava - Jinčov - Sýkořice - Zbečno
Oblasti: Berounsko; Křivoklátsko
Kategorie: Značené trasy
Rozložení: v Chyňavě (8 + 19km)
Start: Beroun,,aut. st.: PID 380
Popis trasy: Z autobusového stanoviště můžete pěšinkou projít na cestu podél Berounky, z níž později přejděte na ulici napravo, kudy vede červená, zatím společně s modrou; nalevo si však ještě povšimněte atypického řopíku. Značky vás přivedou na velkou silniční křižovatku, kde se modrá odpojí doprava; červená po chvíli také opuští silnici a vede vás kolem chat na rozcestí U lizu, odkud po krátkém souběhu se žlutou zamíříte na Železnou, kde je asi nejlepší odbočit hned první cestou doprava (z této cesty můžete nalevo vidět kostel Nanebevzetí Panny Marie) a pak doleva - ke kapličce na kraji návsi; od ní se pak vraťte na červenou - přímou cestou k viditelnému kostelu.
Červená vás přes lesík vrcholu Kamenná (napravo od cesty výklenková kaplička) dovede do Chyňavy s kostelem sv. Prokopa. Na hlavní ulici můžete jít doleva i přímo a přijít před kostel okolo kapličky a jezírka. Od kostela pak jděte každopádně po červené okolo protestantského kostela na křižovatku, kde končí souběžná cesta napravo; zde si můžete trasu rozložit cestou ze zastávky U Jonášů (kousek od křižovatky; > doprava).
Z městečka pak vyjděte samozřejmě po červené opouštějí přímý směr doprava těsně před koncem obce směřujíc k rozcestí, odkud jde spolu s modrou okrajem lesa k Chyňavské myslivně. Na křižovatce u ní jděte doleva a za myslivnou po cestě doprava a pak dlouho rovně na rozcestí se zelenou v polesí Muňava. Po přetnutí silnice, po níž se opět odpojuje zelená, půjdete docela dobře značenou cestou až na další silnici - dovedboší vás k hájovně Kouty. U ní silničku opět opustíte zamířiboše ke hradu Jinčov, k němuž sice musíte dojít po docela dlouhé odbočce, kterou ale určitě stojí za to někdy udělat.
U myslivny Skalka půjdete doleva po silničce, již ale po chvilce opustíte přímou cestou, z níž po čase odbočíte doprava. Po odbočení si dávejte stále pozor na vedení cesty, které už ale bude o něco přehlednější a po jeho ustálení sklesáte do údolí Řepiště, v němž půjdete kousek doprava po větší cestě, ale po chvilce začnete stoupat doleva. Nad údolím přijdete pěknou cestou k chatám, u nichž půjdete na cestě doleva došeboše nakonec až do Sýkořic, kde zatáčkou přejdete údolí vystoupaboše na křižovatku s kapličkou. Zde půjdete rovně, abyste se nejkratší cestou dostali na silnici na Zbečno, po níž sklesáte do obce.
Cíl: Zbečno,,u mostu: KLID 81
                                    KLID 35 -> Kladno,,nám. Svobody -> KLID 22
                                                                                                        KLID 24
                                                                                                        KLID 25
                                                                                                        220055
                                                                                                        220056
                                                                                                        220096
                                                                                                        220097

Fotky: Berounsko (261-287); Rakovnicko (118-121)

28.6.2008